Uncategorized

ΜΟΔΑ και ΜΟΛΥΝΣΗ

ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ

Η βιομηχανία μόδας έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαίνων στον κόσμο, αμέσως μετά τη βιομηχανία πετρελαίου. Και η περιβαλλοντική ζημιά αυξάνεται καθώς η βιομηχανία μεγαλώνει.

Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις και εναλλακτικές λύσεις για τον μετριασμό αυτών των προβλημάτων. Το πρώτο βήμα έγκειται στην οικοδόμηση ευαισθητοποίησης και προθυμίας για αλλαγή.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΟΔΑΣ & ΝΕΡΟΥ

Η βιομηχανία μόδας είναι ένας μεγάλος καταναλωτής νερού.

Τεράστια ποσότητα γλυκού νερού χρησιμοποιείται για τη διαδικασία βαφής και φινιρίσματος για όλα τα ρούχα μας. Ως αναφορά, μπορεί να χρειαστούν έως 200 τόνοι γλυκού νερού ανά τόνο βαμμένου υφάσματος.

Επίσης, το βαμβάκι χρειάζεται πολύ νερό για να αναπτυχθεί (και να θερμανθεί), αλλά συνήθως καλλιεργείται σε ζεστές και ξηρές περιοχές. Απαιτούνται έως και 20.000 λίτρα νερού για την παραγωγή μόνο 1 κιλού βαμβακιού. Αυτό δημιουργεί τεράστια πίεση σε αυτόν τον πολύτιμο πόρο, ήδη σπάνιο, και έχει δραματικές οικολογικές συνέπειες όπως η ερημοποίηση της θάλασσας της Αράλης, όπου η παραγωγή βαμβακιού έχει αποστραγγίσει πλήρως το νερό (βλ. Εικόνες παραπάνω).

Το 85% των ημερήσιων αναγκών σε νερό ολόκληρου του πληθυσμού της Ινδίας θα καλύπτεται από το νερό που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια βαμβακιού στη χώρα.

100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

ΜΟΔΑ & ΜΙΚΡΟΙΝΕΣ  Στους Ωκεανούς μας

Κάθε φορά που πλένουμε ένα συνθετικό ένδυμα (πολυεστέρας, νάιλον κ.λπ.), περίπου 1.900 μεμονωμένες μικροΐνες απελευθερώνονται στο νερό, μπαίνοντας στους ωκεανούς μας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μικροί υδρόβιοι οργανισμοί καταναλώνουν αυτές τις μικροΐνες. Αυτά στη συνέχεια τρώγονται από μικρά ψάρια που αργότερα τρώγονται από μεγαλύτερα ψάρια, εισάγοντας πλαστικό στην τροφική μας αλυσίδα.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΟΔΑΣ & ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Τα ρούχα έχουν γίνει σαφώς μίας χρήσης. Ως αποτέλεσμα, παράγουμε όλο και περισσότερα απορρίμματα υφασμάτων. Μια οικογένεια στο δυτικό κόσμο πετάει κατά μέσο όρο 30 κιλά ρούχα κάθε χρόνο. Μόνο το 15% ανακυκλώνεται ή δωρεά και το υπόλοιπο πηγαίνει απευθείας στον χώρο υγειονομικής ταφής ή αποτεφρώνεται. Οι συνθετικές ίνες, όπως ο πολυεστέρας, είναι πλαστικές ίνες, επομένως μη βιοαποικοδομήσιμες και μπορεί να χρειαστούν έως και 200 ​​χρόνια για να αποσυντεθούν. Οι συνθετικές ίνες χρησιμοποιούνται στο 72% των ρούχων μας.

ΜΟΔΑ & ΧΗΜΙΚΑ

Τα χημικά είναι ένα από τα κύρια συστατικά στα ρούχα μας.Χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή ινών, τη βαφή, τη λεύκανση και την υγρή επεξεργασία καθενός από τα ρούχα μας.

Η βαριά χρήση χημικών ουσιών στη βαμβακοκαλλιέργεια προκαλεί ασθένειες και πρόωρο θάνατο μεταξύ των βαμβακοπαραγωγών, μαζί με μαζική ρύπανση των γλυκών και ωκεανών και την υποβάθμιση του εδάφους.

Ορισμένες από αυτές τις ουσίες είναι επίσης επιβλαβείς για τον καταναλωτή (βλ. Ενότητα σχετικά με την τοξικότητα).

Η βιομηχανία ειδών ένδυσης αντιπροσωπεύει το 10% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.

Η παγκόσμια βιομηχανία μόδας παράγει πολλά αέρια θερμοκηπίου λόγω της ενέργειας που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή, την κατασκευή και τη μεταφορά των εκατομμυρίων ενδυμάτων που αγοράζονται κάθε χρόνο.

Οι συνθετικές ίνες (πολυεστέρας, ακρυλικό, νάιλον κ.λπ.), που χρησιμοποιούνται στην πλειονότητα των ρούχων μας, είναι κατασκευασμένα από ορυκτά καύσιμα, καθιστώντας την παραγωγή πολύ πιο ενεργειακή από ό, τι με τις φυσικές ίνες.

Τα περισσότερα από τα ρούχα μας παράγονται στην Κίνα, το Μπαγκλαντές ή την Ινδία, χώρες που βασικά τροφοδοτούνται από άνθρακα. Αυτός είναι ο βρώμικος τύπος ενέργειας όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα.

Οι φθηνές συνθετικές ίνες εκπέμπουν επίσης αέρια όπως το N2O, το οποίο είναι 300 φορές πιο επιβλαβές από το CO2.

Το έδαφος είναι θεμελιώδες στοιχείο του οικοσυστήματος μας. Χρειαζόμαστε υγιές έδαφος για παραγωγή τροφίμων αλλά και για να απορροφήσουμε CO2. Η μαζική, παγκόσμια υποβάθμιση του εδάφους είναι ένα από τα κύρια περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Αποτελεί σημαντική απειλή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και συμβάλλει επίσης στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η βιομηχανία μόδας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποβάθμιση του εδάφους με διάφορους τρόπους: υπερβόσκηση βοσκοτόπων μέσω κασμιρικών αιγών και προβάτων που εκτρέφονται για το μαλλί τους. υποβάθμιση του εδάφους λόγω μαζικής χρήσης χημικών ουσιών για την καλλιέργεια βαμβακιού · η αποψίλωση των δασών που προκαλείται από ίνες με βάση το ξύλο όπως το ρεγιόν.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες εκτάρια απειλούμενων με εξαφάνιση και αρχαίων δασών κόβονται και αντικαθίστανται από φυτείες δέντρων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή υφασμάτων με βάση το ξύλο όπως η ρεγιόν, η βισκόζη .

Αυτή η απώλεια δασών απειλεί το οικοσύστημα και τις αυτόχθονες κοινότητες, όπως στην Ινδονησία όπου έχει πραγματοποιηθεί μεγάλης κλίμακας αποψίλωση των τροπικών δασών την τελευταία δεκαετία.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ;

Επιλέξτε Lyocell / Tencel® αντί για ρεγιόν, βισκόζη.

Αγοράστε λιγότερα, αγοράστε καλύτερη ποιότητα, επιδιορθώστε ρούχα, αγοράστε μεταχειρισμένα .

Αγοράστε ρούχα κατασκευασμένα σε χώρες με περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια

Αναζητήστε ρούχα με ετικέτα πιστοποίησης , όπως OEKO-TEX®, GOTS ή BLUESIGN®.

Επιλέξτε ίνες με χαμηλή κατανάλωση νερού, όπως λινά, ανακυκλωμένες ίνες κλπ

ΤΟ EMALL-FASHION και το BRANDS4ALL υποστηρίζουν τις ενέργειες που συμβάλουν στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της μόδας.

Αφήστε μια απάντηση