Uncategorized

Kρίση πλαστικών απορριμμάτων

Οι επιστήμονες, προειδοποιούν τους πολιτικούς βυθισμένους στην πολιτική για την κλιματική αλλαγή, να μην ξεχνούν ότι ο κόσμος βρίσκεται εν μέσω κρίσης πλαστικών απορριμμάτων.

https://www.bbc.com/news/science-environment-58711403.

Φοβούνται ότι δαπανάται τόσο πολύ ενέργεια για την πολιτική εκπομπών, ώστε η αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης θα παραμεριστεί.
Ένα έγγραφο της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου (ZSL) και του Πανεπιστημίου Bangor αναφέρει ότι η πλαστική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή δεν είναι ξεχωριστά.
Λέει ότι τα θέματα είναι πραγματικά αλληλένδετα – και το καθένα κάνει το άλλο χειρότερο.
Η κατασκευή πλαστικών αντικειμένων αυξάνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ ακραίες καιρικές συνθήκες όπως πλημμύρες και τυφώνες που σχετίζονται με θερμαντικό πλανήτη θα διασκορπίσουν και θα επιδεινώσουν τη ρύπανση από πλαστικό στη θάλασσα.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι θαλάσσια είδη και οικοσυστήματα, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, δέχονται διπλό χτύπημα και από τα δύο προβλήματα.Οι ύφαλοι και άλλα ευάλωτα ενδιαιτήματα υποφέρουν επίσης από τη θέρμανση των θαλασσών, από την οξυνωση των ωκεανών, τη ρύπανση από τα αγροκτήματα και τη βιομηχανία, την ανάπτυξη, τον τουρισμό και την υπεραλίευση.
Και επιπλέον, ο θαλάσσιος πάγος είναι μια σημαντική παγίδα για τα μικροπλαστικά, τα οποία θα απελευθερωθούν στον ωκεανό καθώς ο πάγος λιώνει λόγω της θέρμανσης.
Οι ερευνητές θέλουν οι πολιτικοί να ασχοληθούν με όλα αυτά τα ζητήματα – και να μην επιτρέψουν στην κλιματική αλλαγή να πάρει όλο το «εύρος ζώνης» της πολιτικής.
Η καθηγήτρια Heather Koldewey από το ZSL δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφίβολα μια από τις πιο κρίσιμες παγκόσμιες απειλές της εποχής μας. Η πλαστική ρύπανση έχει επίσης παγκόσμιο αντίκτυπο. από την κορυφή του Έβερεστ στα βαθύτερα σημεία του ωκεανού μας.
Και τα δύο έχουν επιζήμια επίδραση στη βιοποικιλότητα των ωκεανών. με την κλιματική αλλαγή να θερμαίνει τις θερμοκρασίες των ωκεανών και να λευκαίνει τους κοραλλιογενείς υφάλους, με πλαστικό να καταστρέφει τους βιότοπους και να προκαλεί θανάτους στα θαλάσσια είδη.
«Οι επιπλοκές και των δύο κρίσεων επιτείνουν το πρόβλημα. Δεν πρόκειται για συζήτηση για το ποιο θέμα είναι το πιο σημαντικό, αλλά για την αναγνώριση ότι οι δύο κρίσεις είναι αλληλένδετες και απαιτούν κοινές λύσεις ».Ο καθηγητής Koldewey πρόσθεσε: «Η μεγαλύτερη μετατόπιση θα είναι η απομάκρυνση από το σπάταλο πλαστικό μιας χρήσης και από μια γραμμική στην κυκλική οικονομία που μειώνει τη ζήτηση για επιζήμια ορυκτά καύσιμα».
Η Helen Ford, από το Πανεπιστήμιο Bangor, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Έχω δει πώς ακόμη και οι πιο απομακρυσμένοι κοραλλιογενείς ύφαλοι βιώνουν εκτεταμένο θάνατο των κοραλλιών μέσω μαζικής λεύκανσης που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η πλαστική ρύπανση είναι μια ακόμη απειλή για αυτά τα υπό πίεση οικοσυστήματα.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι ήδη συμβαίνουν αλλαγές τόσο από την πλαστική ρύπανση όσο και από την κλιματική αλλαγή που επηρεάζουν τους θαλάσσιους οργανισμούς στα θαλάσσια οικοσυστήματα και τα τρόφιμα, από το μικρότερο πλαγκτόν έως τη μεγαλύτερη φάλαινα».
Η ZSL αναδεικνύει τις κυβερνήσεις του κόσμου και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να θέσουν τη φύση στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων ή της από κοινού αντιμετώπισης των συνδυασμένων παγκόσμιων απειλών της κλιματικής αλλαγής και της βιοποικιλότητας

Αφήστε μια απάντηση